Váltás akadálymentes nézetre

Ha (túl) nagy a súly, beteg a vese?

Ha ez nincs is minden esetben így, tény, hogy az elhízott vagy túlsúlyos embereknél átlagosan négyszer gyakrabban fordul elő vesebetegség, mint ideális súlyú társaiknál.

Az idei vese világnap fókuszában az elhízás káros következményei, illetve annak a vesebetegségekkel kapcsolatos összefüggései állnak. – Az elhízás, a túlysúly sokkal több, mint pusztán esztétikai probléma; nem csupán arról szól, hogy valakinek csinos az alakja vagy sem. A kövérség kóros állapot!

A számok e téren Magyarországon is riasztóak; a teljes népesség érintett: hazánkban három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. A „kór” sajnos már a gyermekek körében is terjed: Európaszerte minden harmadik gyermek túlsúllyal küzd, míg Magyarországon az elmúlt húsz évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma. A nagy méreteket öltő probléma hátterében az egészségtelen táplálkozáson túl a kevés mozgás áll; e két tényező sokféle betegség előfutára lehet.

Az egyik legnagyobb baj, hogy az elhízást nem tekintjük betegségnek, pedig számtalan kórt alapozhat meg: a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, az ízületi kopások, a visszeres problémák és a vese betegségei mind-mind lehetnek a többletsúly eredményei. A túlsúly a veséknek is több feladatot ad: megnő az anyagcsere-forgalom, több salak- és méreganyagot kell feldolgozniuk, nagyobb a terhelés – ezáltal hamarabb elhasználódnak, tönkremennek.

Mint számos egyéb kórkép kialakulásánál, így a vesebetegségek esetében is a megelőzés a legfontosabb – annál is inkább, mert e páros szerv elváltozásai alattomosan, a legtöbbször tünetszegényen vagy -mentesen fejlődnek ki. A háziorvosokon keresztül elérhető általános vizelet- és vérvizsgálatokkal a vesebetegségek jelei időben észrevehetők. Hangsúlyos az egészséges életmód szerepe is: a lefogyás, az ideális testsúly elérése mindenkinek saját feladata, nem várhatjuk mástól – javarészt szándék, akarat és elhatározás kérdése.

Dr. Pálvölgyi Nóra nefrológus főorvos