Váltás akadálymentes nézetre

Érsebészet

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedésekbe halnak bele a legtöbben, és sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy a probléma egyre fiatalabb korosztályokat érint: a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz nem marad következmény nélkül. Az adatokból kiderül, hogy a menopauzát követően már a nőket is ugyanolyan arányban veszélyeztetik ezek a betegségek, mint a férfiakat. Az orvostudomány azonban ezen a területen nagy lépésekkel halad, ma már számos új, a korábbiaknál hatékonyabb, kevesebb szövődménnyel járó terápia és kezelés létezik, amelyek közül sok már a Soproni Gyógyközpontban is elérhető.

Az egyik leggyakoribb, jellegzetes tünetekkel járó, a végtagok elvesztésének veszélyével fenyegető betegségcsoport az úgynevezett arteriosclerosis obliterans, amely jelenleg nem gyógyítható, így a szokásosnál is fontosabb, hogy a betegek a diagnózis felállításától kezdve életük végéig folyamatosan komplex, több orvosi terület ismereteit összefogó gondozásban, ápolásban részesüljenek. Mi ezt a komplex gondozást nyújtjuk betegeinknek.

A vénás megbetegedések (visszeresség) is egyre több embert érintenek, ezért a Soproni Gyógyközpontban dr. Galambos Barna PhD főorvos vezetésével már 2010 áprilisában érsebészeti részleget alakítottunk ki, ahol a 21. századi kívánalmakat is kielégítő diagnosztikai és terápiás ellátásra nyílik lehetőség. A részleg működéséhez nagy forgalmú szakrendelés társul.

Intézményünk országos viszonylatban is élenjár több területen. A tradicionális alsó végtagi verőérműtétek (bypassműtétek) mellett az országban legnagyobb számban végezzük a modern értágítással, fémháló-beültetéssel (stent) kombinált, úgynevezett hibrid műtéteket. Magyarországon egyedülállóan a lábszár és a lábfej ereinek elzáródása esetén mikrosebészeti technikát alkalmazva végzünk rekonstruktív érműtéteket. A szélütést okozó verőérszűkületet nemcsak érplasztikával, hanem katéteres értágítással is meg tudjuk szüntetni. A korábban elvégzett visszérműtétek szövődményeit, a lábszárfekélyt, a kiújult visszerességet modern korrekciós műtétekkel kezeljük, így a szövődmények esélye minimális. Az elmúlt három év operációs tevékenysége az érsebészeti műtéti paletta teljes repertoárját magában foglalja, eredményeink megegyeznek a nyugat-európai elvárásokkal. Munkánk elismerésének tartjuk, hogy részlegünk 2012-ben a Semmelweis Egyetem érsebészszakorvos-képző helye lett.

Munkatársaink:

Orvosaink

Dr. Kovács László Roland, adjunktusDr. Kovács Sándor, főorvos