Váltás akadálymentes nézetre

Aki a hazai ápolás alapjait letette

Február 19-én volt 200 éve, hogy Kossuth Zsuzsanna, a hazai ápolástörténet emblematikus alakja megszületett. Ez alkalomból nyilvánította a 2017. évet Kossuth Zsuzsanna emlékévnek a Magyar Ápolási Egyesület.

A Kossuth Lajos húga által létrehozott hivatás jobb megismerésére szeretnék felhívni a figyelmet az emlékév szervezői: bár viszonylag kevesen ismerik Kossuth Zsuzsanna nevét, érdemei legalább annyira figyelemreméltóak, mint bátyjáé.

Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc sebesültjei ellátásának megszervezésére bátyja, Kossuth Lajos kérte fel; 1849-ben országos főápolóvá nevezték ki. Életműve maradandó: önkéntes női ápolókat szervezett, kezdeményezte a hadi kórházakban a fertőző és a nem fertőző betegek elkülönítését, a műtétek során történő altatást. Törekedett arra, hogy tiszta környezetben helyezzék el a sebesülteket. Fegyelmet és rendet tartott: a kórtermek, az ágyak számozását is ő vezette be. Jellemezte őt szakmánk egyik alapja, az emberségesség: az ellátásra szoruló osztrák katonákat ugyanúgy ápolta, mint a magyarokat.

Február 19-e, Kossuth Zsuzsanna születésének napja 1989 óta a Magyar Ápolók Napja is egyben.

Kossuth Zsuzsanna előtt tisztelettel adózunk, az idei szakdolgozói konferenciánkon mi is megemlékezünk munkásságáról. Szellemi öröksége továbbvitelét pedig a magas színvonalú, betegközpontú ellátásban igyekszünk megtestesíteni. A folyamatos szakmai fejlődés, továbbképzés lehetősége az ápolási területen is biztosított helyben. Tavaly indult, ingyenes egészségügyi asszisztens, valamint gyakorló ápoló képzéseinket 2017-ben is folytatjuk.

Farkas Andrea mb. ápolási igazgató