Váltás akadálymentes nézetre

Változtasson, hogy megelőzze!

Misztikusan hangzik az elnevezés, pedig a metabolikus szindróma nagyon is köztünk van: civilizációs népbetegség; hazánkban a lakosság mintegy 25–30 százalékát érinti, nőket és férfiakat egyenlő arányban. Vajon Önt is?

A metabolikus szindróma olyan anyagcserezavar, melynek kialakulását részben ugyan meghatározzák a gének, de többnyire a helytelen életmód és táplálkozás hatására jön létre, eleinte nagyon kevés tünettel. Jellemző az ún. „férfias”, „alma” típusú elhízás, a magas vérnyomás, az emelkedett vércukor, a vérzsíreltérések, valamint az inzulinrezisztencia. Ha az öt összetevőből legalább három jelen van valakinél, kijelenthetjük, hogy metabolikus szindrómája van. Az inzulinrezisztencia viszont előfordulhat elhízás nélkül is, például dohányzóknál. Nem különálló betegség, hanem egy állapot, mely a szervezet lappangó, tünetszegény gyulladásának következménye; hátterében az esetek többségében a túlzott táplálkozás és a kevés mozgás áll. Ezek eredménye az elhízás, mely miatt megemelkedik a vérzsírszint, emellett az izmok sorvadnak. Ennek következtében az inzulin nem tudja kifejteni hatását, nem tud a sejtekbe cukrot bevinni, magas vércukorszintet eredményezve.

Nem nehéz elképzelni, hogy ha mindez tartósan fennáll, 2-es típusú cukorbetegséghez vezet, mely számos szív- és érrendszeri megbetegedés előfutára lehet. Ahogy a diabétesz, úgy a metabolikus szindróma sem csak az idősebb korosztálynál „terjed”: egyre gyakoribb gyermek- és serdülőkorban is. Az Európai Unióban a lakosság több mint fele túlsúlyos. Metabolikus helyett nevezhetnénk energiatúlfogyasztási szindrómának is, hiszen a hátterében az áll, hogy túl sok energiát, azaz táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, ráadásul mindezt általában rostszegény, zsírban és finomított szénhidrátban gazdag formában.

A betegség megelőzésének kulcsa az életmódváltásban van. A diéta, azaz a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék fogyasztása, valamint a rendszeres testmozgás kétszer olyan hatékony, mint bármely gyógyszeres kezelés – sőt, a mozgás már azelőtt előnyös hatással bír, mielőtt még a testsúly változása/ csökkenése elindulna.

Mi a bélflóra szerepe ebben?

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe került a bélflórának az elhízásra és annak szövődményeire gyakorolt hatása. A bélflóra felborulását a helytelen táplálkozáson túl többek között olyan tényezők válthatják ki, mint az elhúzódó antibiotikumos kezelés, a krónikus betegségek, a dohányzás, vagy a tartósan fennálló stressz. Mindez a szervezet lappangó gyulladását okozhatja, mely inzulinrezisztenciát eredményezhet.

Dr. Végh Tibor - belgyógyász - diabetológus szakorvos, Kardiológiai - Belgyógyászati Összevont Osztály