Dr. Király Jenő-díjban részesült dr. Sztancs György a Soproni Gyógyközpont Traumatológiai Osztályának osztályvezető főorvosa

December 16-án a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban rendezett hűség napi ünnepségen átadták Sopron Megyei Jogú Város legrangosabb díjait. A Dr. Király Jenő-díj idei díjazottja: Dr. Sztancs György, a Traumatológiai Osztály osztályvezető főorvosa.

Dr. Sztancs György 1986. október 1-től a Soproni Gyógyközpont munkatársa. 1997-ben adjunktusi, 2007-ben főorvosi kinevezésben részesült.  A Traumatológiai osztály vezetésére 2012-ben kapott megbízást.2016-ban munkája elismeréseként Erzsébet díjban részesült.

1986-tól a Sebészeti osztályon kiváló kollégáktól - Dr. Scherfel, Dr. Szlávik, Dr. Bertha - tanulhatta a szakma szeretetét, emberséget, alázatot. Fiatal szakorvos jelöltként az osztály tudományos munkájában is aktívan részt vett.
Időközben felmerült az igény, hogy városunknak is legyen traumatológiai részlege. Az Országos Baleseti Intézetben Renner professzor keze alatt, illetve Győrben töltötte a szakvizsgájához szükséges gyakorlatait. A szakvizsga megszerzése után Salzburgban egy hetes tanulmányút keretében új műtéti eljárásokat ismerhetett meg illetve sajátíthatott el.
1996-tól a város kosárlabda csapatainál sportorvosként tevékenykedik, 2007-től a többszörös magyar bajnok női kosárlabda csapat orvosi teendőit is ellátja.
A 2000-es évek elején a Traumatológiai osztály önálló osztállyá válik, melynek fejlesztésben, új szakmai profilok bevezetésében aktívan közreműködik Dr. Németh János főorvos irányítása alatt.
2007-től főorvosi kinevezésével egy időben az osztályvezető helyettesi teendőket is ellát majd 2012-től a vezetése alatt egy fiatal, ütőképes gárda nőtt fel. Együtt, egymásért a betegekért dolgoznak igazi csapatként orvosok és szakdolgozók. Ennek elismeréseként 2015-ben Semmelweis napi dicséretben részesült a Traumatológiai osztály kollektívája.
Új profilok kerültek bevezetésre – a nemzetközi tapasztalatokat felhasználva - magas szintű lábsebészeti, arthroscopos vállsebészeti eljárásokat honosítottak meg. A legmodernebb elülső keresztszalag pótló műtéti technikákat alkalmazzák. A sportsebészetben évről évre nő az arthroscopos műtétek száma.
Mind az ortopédiában mind a traumatológiában a legmodernebb implantátumok használata történik a betegek legnagyobb megelégedésére, melyet tükröz a területen kívüli beteglétszám folyamatos emelkedése.
A nagyizületi endoprotetika várólista csökkentési program keretén belül 2012 óta 600 főről 200 főre csökkent a műtétre várók száma. A betegek széleskörű tájékoztatásáért „Protézis Iskolát” szerveznek szakorvosok, szakdolgozók bevonásával.
Főorvos úr nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kollégái megfelelő számú műtétet végezzenek, szakmailag fejlődjenek, az osztály tudományos életében részt vegyenek ezzel is hozzájárulva a még biztonságosabb betegellátáshoz.
Aktívan részt vesz a fiatal szakorvos jelöltek, medikusok szakmai továbbképzésben.
A Traumatológiai Osztály egyike azon négy városi kórházaknak, akik nagyizületi endoprotetikát végezhetnek, az osztály minden orvosa részt vesz ebben a projektben. Az osztályon végzett primer endoprotetika szövődményrátája országos viszonylatban is alacsony.
További célja, hogy az osztály ismételten II/A szintű besorolást kapjon, hisz az elmúlt 5 évben a profil bővülések mellett a napi munkájukban az akut traumatológia minden ágát művelik, ehhez rendelkezésükre áll a megfelelő szakember gárda, a kitűnően felszerelt diagnosztikai centrum, a felújított központi műtő és a kiszolgáló személyzet.

Társasági tagságok:
MOK
Magyar Traumatológus Társaság
Magyar Ortopédia Társaság
Magyar Sebész Társaság
Arthroscopos Társaság
Egynapos Sebész Társaság
Magyar Sportorvos Társaság

A rangos kitüntetéshez az intézmény vezetése és munkatársai nevében gratulálunk!