Anyatejes táplálás: egy életre nyerhetsz vele!

Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatejes Táplálás Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé. Az akcióhét célja, hogy minden évben ráirányítsa a figyelmet a szoptatás rendkívüli jelentőségére, valamint globális és közösségi szinten történő támogatására, népszerűsítésére.

A Soproni Gyógyközpontban évente átlagosan 850 baba születik, örvendetes, hogy a kórházból hazabocsátott újszülöttek mintegy 90 százalékát tudja és szeretné is szoptatni az anyukája – mondta el Sterlik Krisztina vezető ápoló. Ebben pedig nagyon fontos szerepe van a támogatóhálózatnak: a kórházi szakembereknek, a védőnőknek, családoknak és az édesanyát körülvevő közösségeknek is.

Dr. Csiszár Anett hétfőn hajnalban adott életet második gyermekének, Zsombor Márknak a Soproni Gyógyközpontban. A kisfiút – testvéréhez hasonlóan - szeretné legalább kétéves koráig anyatejjel táplálni. Első gyermekét Hannát, még akkor is anyatejjel tudta táplálni, amikor már néhány órában már dolgozott. A családtagok segítségére volt az anyukának, az otthon lefejt anyatejet a kislány édesanyja távollétében is elfogyaszthatta.

A szoptatás előnye, hogy az anyatej összetételében mindig a baba életkorának megfelelően változik, könnyen emészthető, antitesteket és számos egyéb védőanyagot tartalmaz, amelyek növelik a betegségekkel szembeni ellenállást. Az anyatej erősíti az immunrendszert, csökkenti a bölcsőhalál, a későbbi elhízás, a szív- és érrendszeri, illetve allergiás betegségek, valamint a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A szoptatás segíti az egészséges fogazat kialakulását is. A szoptatott csecsemők ritkábban és rövidebb ideig betegek, fejlődésük kiegyensúlyozott.

A csecsemők számára bizonyítottan a legmegfelelőbb táplálási mód - a születést követő egy órán belül megkezdett és lehetőleg minimum a baba féléves koráig tartó - kizárólagos szoptatás. A Soproni Gyógyközpontban már a szülőszobán, a születést követően segítik az újszülöttek mellre helyezését, ami erősíti a baba-mama kapcsolatot, a lelki és fizikai kötődést. A szoptatás jótékony hatással van az édesanyákra is, ugyanis a gyermekágyas időszakban segíti a méhösszehúzódást és a regenerációt is.

A Szoptatás Világhetén országszerte programokkal hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás jelentőségére.